Кухонна витяжка – це пристрій для очищення повітря під час приготування їжі. Обійтися без неї можна, але з нею буде комфортніше: ніяких запітнілих вікон і запаху на всю квартиру.

Вибрати хорошу витяжку не складно, але є свої підводні камені. Ми розповімо про основні критерії, на які варто орієнтуватися під час виборів. А якщо ви не хочете самостійно вивчати десятки варіантів, читайте наш «Топ-15 витяжок на 2022 рік», в якому ми за вас зробили найнуднішу роботу.

 

Як працює витяжка.

Види витяжок:

Які характеристики врахувати при виборі:

Рівень шуму.

Інші критерії:

Підсумки.

 

Як працює витяжка

Стандартна кухонна витяжка складається з короба (корпусу/фасаду), двигуна з вентилятором (крильчаткою), жирового фільтра та відводу (повітроводу). Залежно від моделі до них додається вугільний фільтр, підсвічування, датчики.

За принципом роботи витяжка нагадує пилосос:

  • Вентилятор створює тягу для забору повітря над плитою. Зазвичай є кілька режимів (швидкостей), які впливають на інтенсивність роботи вентилятора.

  • Повітря проходить через фільтр, який вловлює частинки жиру. У певних моделях є фільтри, які прибирають із повітря продукти горіння.

  • Далі повітря в одних випадках по повітропроводу виводиться назовні, в інших – після очищення надходить назад на кухню (рециркуляція).

 

Зверніть увагу: витяжка висмоктує повітря з кухні, тому важливо забезпечити його приплив. Якщо немає припливної вентиляції, поставте на вікно провітрювач або просто привідкрийте його на час роботи витяжки.

 

Для більшості витяжка – це просто спосіб прибрати запахи під час готування. Але це лише «косметична» функція. Набагато важливіше, що витяжка дозволяє відводити продукти горіння, а також надлишок вологи, тим самим запобігаючи появі грибка. Це обов'язково варто врахувати астматикам та сім'ям з маленькими дітьми, у яких високий ризик появи алергії.

Види витяжок

Кухонні витяжки ділять на види, відштовхуючись від наступних критеріїв:

  • принцип роботи;

  • спосіб встановлення;

  • формат.

Ключовим моментом при виборі є лише принцип роботи. Метод установки і формат відходять на другий план, і керуватись можна своїми вподобаннями.

За принципом роботи

Виділяють витяжки:

  • Вентиляційні (проточного типу). Викачують повітря з кімнати, прибираючи при цьому вологу та запахи. Завдяки тому, що забір повітря здійснюється безпосередньо над плитою, не відбувається такої втрати тепла, як при звичайному провітрюванні.

  • Рециркуляційні. За допомогою фільтрів очищають повітря, повертаючи його на кухню. Ступінь очищення відрізняється залежно від використовуваних фільтрів.

  • Суміщені (вентиляційно-рециркуляційні). Мають рециркуляційний та вентиляційний режим роботи.

 

Тип витяжки

Плюси

Мінуси

Вентиляційні

- прибирають запахи та вологу;

- в середньому на 20% продуктивніші за рециркуляційні моделі.

- вимогливі до процесу встановлення;

- займають багато місця;

- шумніші в порівнянні з рециркуляційними моделями.

Рециркуляційні

- компактні;

- не потребують притоку повітря;

- проста установка, оскільки не потрібно робити відведення у вентиляцію.

- не прибирають водяну пару з повітря;

- дорожча експлуатація, оскільки потрібно періодично купувати нові фільтри.

Суміщені

- ви можете перемикати режими роботи.

- дорожчі за інші типи витяжок;

- вимогливі до встановлення;

- займають багато місця.

 

За типом установки

Залежно від способу монтажу виділяють наступні варіанти витяжок:

  • Настінні. Кріпляться безпосередньо на стіну. Це найпростіший спосіб встановлення.

  • Кутові. Підвид настінних витяжок. Відрізняються тим, що кріпляться одночасно до двох прилеглих стін. Мають трикутну форму. Не варто плутати кутові витяжки з похилими (про них трохи нижче).

  • Вбудовані. Такі витяжки встановлюють усередину підвісної шафи. Завдяки наявності оточення із ДСП подібні моделі можуть бути тихішими за відкриті.

 

Вбудована витяжка

 

  • Стельові. Кріпляться до стелі. Тут важливо підгадати з розмірами короба, щоб дотриматися рекомендацій по висоті монтажу (про це читайте тут).

  • Острівні. Витяжка призначена для сучасних кухонь, у яких варильну плиту та робочі поверхні ставлять посередині кімнати. Острівні моделі є підвидом стельових, але більш вибагливі до процесу встановлення. Рециркуляційні острівні витяжки популярніші за проточні, тому що для них не потрібно робити відведення у вентиляцію.

За форматом

  • Плоскі. Це витяжки висотою 10-20 см. У такому форматі роблять як рециркуляційні, так і проточні витяжки із настінною установкою.

 

Плоска витяжка

 

  • Телескопічні (вони ж висувні чи приховані). Це підвид плоских витяжок з тією різницею, що телескопічні мають складну структуру, що робить їх компактнішими. Повітрозабірник висувається як ящик тумбочки.

 

Телескопічна витяжка

 

  • Купольні. Такі витяжки мають пірамідальний чи конічний купол. Він потрібен, щоб отримати більшу площу захоплення повітря при збереженні компактних розмірів двигуна і вентилятора. Купол працює за принципом насадки на пилосос.

 

Купольна витяжка

 

  • Похилі. Витяжки, у яких забірник розташований не горизонтально, а під кутом до стіни. Це дозволяє зробити її трохи компактнішим, а також надає певної оригінальності дизайну.

 

Похила витяжка

 

  • Коробчасті. Витяжка у вигляді труби або квадратного короба без будь-яких виступаючих частин. Часто у такому форматі роблять острівні витяжки.

  • Т-подібні. Поєднання коробчастої та плоскої витяжки. Короб зазвичай виконує роль відведення, іноді у ньому стоїть фільтр. Основна частина функціональних елементів знаходяться у плоскій частині витяжки.

 

Т-подібна витяжка

 

Характеристики

Наскільки добре витяжка справлятиметься з покладеними на неї задачами, повністю залежить від її характеристик. Ключовою є продуктивність моделі, від якої залежить її ефективність. Інші показники менш важливі, але це зовсім не означає, що їх можна проігнорувати.

Продуктивність та потужність

У випадку з витяжками слова "продуктивність" і "потужність" часто використовують як синоніми, але це різні поняття:

  • Продуктивність – обсяг повітря, яке витяжка може пропустити через себе за 1 годину. Вимірюється у м³/годину.

  • Потужність говорить про енергоспоживання. Вимірюється у ватах – Вт.

Здається, що ці характеристики пов'язані. Насправді прямої залежності немає. Для наочності порівняємо витяжки Franke Inca Smart FBI 525 XS HCS та Eleyus LOTUS 470 50 BG. Обидві відносяться до вентиляційного типу та мають потужність 110 Вт. При цьому продуктивність першої моделі становить 650 м³/годину, а другої – 470 м³/годину.

На потужність має сенс дивитися, якщо ви порівнюєте дві витяжки, які вам сподобалися. Втім, це не той пристрій, енергоспоживання якого суттєво вплине на суму у платіжці, бо помітної економії менша потужність не дасть.

З продуктивністю все складніше. Є формула, за якою розраховують оптимальний показник продуктивності: площу кухні множать на висоту кухні і отримане число множать ще на 12. Щоб був запас, отримане число бажано додатково помножити на х1,5.

Візьмемо для прикладу хрущовку: площа кухні – 9 м², висота стелі – 2,4 м. Отже, нам потрібна витяжка щонайменше 260 м³/год, а краще – 390 м³/год. Якщо ви хочете купити рециркуляційну витяжку, то можна починати вибирати відповідну за продуктивністю модель. А от якщо ви хочете взяти вентиляційну, то не все так просто. Справа в тому, що в хрущовках система вентиляції зазвичай має продуктивність 100-120 м³/год, а тому більш продуктивну витяжку виводити в неї немає сенсу. Якщо це зробити, то може виникнути перекидання тяги – повітря замість того, щоб йти основним каналом, буде шукати додатковий вихід. Швидше за все воно потрапить до вас у ванну кімнату, де знаходиться другий вентиляційний отвір.

Проблем із пропускною здатністю вентиляції в нових будинках зазвичай немає. При цьому деякі забудовники забороняють виводити у неї витяжку, що вказується у контракті при покупці квартири. Це потрібно уточнювати і в таких випадках вибирати рециркуляційні моделі.

Найпростіше жителям приватного сектору. У таких випадках немає проблеми, щоб вивести повітропровід прямо на вулицю, а тому можна встановити проточну витяжку високої продуктивності.

Кількість швидкостей

Зазвичай витяжки мають 3 швидкості, чого цілком достатньо. Коли ви змінюєте режим роботи, то зростає продуктивність і споживана потужність (у характеристиках наводять показник на максимальній швидкості). Також на високих швидкостях витяжка створює більше шуму.

 

Перемикання швидкості

 

Крім стандартних швидкостей, є спеціальні режими. Наприклад, деякі моделі підтримують “Інтенсивний режим”, при якому витяжка спочатку активно відкачує повітря, а потім автоматично переходить на нормальну швидкість.

Ширина

З шириною витяжки з одного боку все просто, з іншого – не зовсім. Так, ширина витяжки повинна бути не меншою ніж у варильної панелі. Зазвичай вибирають із невеликим запасом (15-20 см), щоб захопити все «забруднене» повітря.

При цьому важлива ширина функціональної поверхні, якою відбувається забір повітря. Реальна ширина витяжки через декоративні елементи може бути більшою за функціональну.

Порівняйте реальну і функціональну ширину поверхні

Висота установки

Цей показник залежить не так від самої витяжки, як від типу плити. Над індукційними та електричними варильними панелями ставлять на висоту 50-65 см, над газовими через відкритий вогонь – 60-75 см. Якщо зробити менше, то може спалахнути жир, який накопичується на фільтрі.

Зверніть увагу, що у балонах використовується газ пропан-бутан, який важчий за повітря. Тому в сільській місцевості до традиційної витяжки також додають вентиляцію біля підлоги, щоб уникнути аварійних ситуацій у разі витоку газу.

Діаметр труби/Площа перерізу повітроводу

Діаметр відводу витяжки в ідеалі має співпадати з діаметром вентиляційного каналу. Великої різниці не повинно бути, причому небажані відхилення як у більшу, так і в меншу сторону.

Рівень шуму

Шумність витяжки – непостійна показник. Наприклад, на рівень шуму впливатиме швидкість роботи, ступінь забруднення фільтрів, тип витяжки.

Рекомендований максимальний рівень шуму для витяжок – до 50 дБ. В ідеалі він не повинен перевищувати 40-42 дБ, як у холодильників. При цьому врахуйте, що довжина повітропроводу також впливає на рівень шуму. Кожен метр труби підвищує його на 2-3 дБ. Повороти відведення та зміна площі його перерізу також дають свій ефект. Це ще один аргумент на користь того, щоб встановити витяжку якомога ближче до вентиляції. Якщо це не виходить зробити, уважніше вибирайте матеріал для відведення. Так, найтихішим варіантом є пластик. Гофрована алюмінієва труба («гармошка») гнучка та дешева. З її допомогою можна без особливого досвіду та інструментів зробити відведення витяжки, але через тонкі стінки та нерівну поверхню вона генерує більше шуму.

Оскільки рециркуляційні моделі не вимагають повітроводу, вони здебільшого тихіші. Здається, що шумом витяжки можна знехтувати при виборі, адже вона не так часто буде працювати, особливо на повну потужність. Але кухня, як правило, виступає в ролі їдальні, тому вам навряд захочеться слухати за трапезою нав'язливе дзижчання.

Інші критерії вибору витяжки

Окрім характеристик ключовими моментами при виборі є матеріали та тип фільтрів. Технологічність витяжки позначається на зручності використання, але цей влив часто дуже незначний.

Матеріал

Головна вимога до матеріалів кухонної витяжки – вони мають бути пожежобезпечними. Цій вимозі відповідає загартоване скло та різні види металів, з яких використовують нержавіючу сталь, алюміній, емальовану та пофарбовану сталь. Крім естетичних переваг не забувайте про простоту догляду та вагу конструкції. Наприклад, сталеві витяжки важчі за алюмінієві, а тому вимагають більш надійних кріплень. Недоліком фарби є те, що вона може подряпатись.

 

Металева витяжка зі скляними елементами

 

За кольором витяжки зазвичай вибирають нейтральні, щоб вони добре виглядали у разі зміни інтер'єру кухні. Але насправді це не проблема: поміняти колір досить просто за допомогою декоративної плівки.

Тип фільтрів

Обов'язковим для будь-якої витяжки є жировловлювач. Це простий за своїм принципом фільтр, який складається з декількох шарів металевої сітки, які затримують крапельки жиру. Бажано, щоб жировловлювач був мінімум тришаровим. Даний вид фільтрів не потребує заміни, а лише чищення. Помити його можна вручну або в посудомийній машині. Роблять це з періодичністю не рідше ніж раз на 4-5 місяців.

З рециркуляційними та суміщеними витяжками все цікавіше. У них крім уловлювача жиру є ще один або кілька фільтрів, щоб прибирати продукти горіння та запахи. Тут є 3 моменти:

  • Врахуйте доступність формату фільтра, щоб ви могли без проблем купити заміну. Якщо це якийсь рідкісний варіант, то замовляйте його із запасом.

  • Зверніть увагу на ефективність вугільного фільтра. Найпростіші варіанти прибирають до 65% продуктів горіння, а добрим показником є 80+%.

  • Враховуйте періодичність заміни. Зазвичай вугільний фільтр для витяжки є одноразовим, але є фільтри тривалої дії, які можна кілька разів помити перед заміною. Найвитриваліші – регенеруючі вугільні фільтри, які можуть служити до 12 років, і їх потрібно тільки іноді випалювати в духовці.

Додаткові фішки

Витяжки часто оснащують додатковими функціями та пристроями, не всі із яких впливають на зручність.

  • Вбудоване освітлення. У більшості сучасних витяжок є освітлення для плити. Чи потрібне воно – питання конкретної кухні. Куди важливіше те, лампочки якого формату використовуються у витяжці, щоб ви могли їх без проблем замінити.

  • Датчик вологості. Реагує на водяну пару та автоматично включає витяжку.

  • Пульт. Віддалене управління може знадобитися, якщо кухня виконує роль їдальні. Так на обіді ви зможете не встаючи вимкнути витяжку або вибрати інший режим, якщо вам заважає шум.

  • Таймер. Використовується для встановлення часу роботи витяжки, щоб вона автоматично вимикалася. Корисно, якщо у вас тиха модель, і ви забуваєте вимикати її після приготування страв.

  • Індикатори. В основному виробники обмежуються світлодіодами, які показують, на якій швидкості витяжка працює. Є більш сучасні індикатори, які нагадають вам про необхідність почистити/змінити фільтр.

  • Цифрове керування. Не дає особливих переваг у порівнянні із звичайними кнопками. Більше того, іноді сенсорна панель може погано реагувати на натискання, якщо у вас мокрі руки.

 

Цифрова панель керування

 

Підсумки

  • У багатоквартирних будинках вентиляційні витяжки не завжди можуть працювати на повну продуктивність, інколи ж їх зовсім не можна встановлювати. Такої проблеми немає у приватних будинках.

  • Обмежень на установку рециркуляційних витяжок немає, тому це універсальний варіант. Однак експлуатація даного типу обійдеться дорожче, оскільки потрібно буде міняти фільтри.

  • Продуктивність – ключова характеристика, яку обов'язково враховують під час вибору.

  • Формат і матеріал витяжки – це більше про ваші уподобання, ніж про якісь об'єктивні критерії.

  • Витяжка відноситься до простої побутової техніки, тому наявність додаткових функцій і пристосувань слабко впливає на зручність використання.